Muffiny z truskawkami i czekoladą

 

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 300 g przesianej mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 150 g cukru
  • jajko
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 170 g białej czekolady
  • 200 g truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Blendujemy mleko, jajko, olej i sok z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier, poszatkowaną białą czekoladę i jeszcze raz mieszamy. Kroimy truskawki i łączymy je z mąką. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki (mokre i suche). Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni.