Składniki:
- Frutiżella (Helcom) w dowolnym smaku
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- 400 ml słodkiej śmietany
Wykonanie:
W garnku mieszamy cukier i wodę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy chwilę tak, by masa zgęstniała i dała się formować (nie dłużej niż 5 minut). Przelewamy ją partiami do wbitych do miski żółtek, miksujemy i ubijamy na twardo. Śmietanę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z żółtkami dopiero, gdy te całkiem przestygną. Całość miksujemy krótko na bardzo małych obrotach. Połowę masy przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Wykładamy na nią schłodzoną Frutiżellę, którą następnie pokrywamy drugą częścią śmietankowo-jajecznej masy. Delikatnie mieszamy łyżką, robiąc owocowe smugi w kremie. Wstawiamy do zamrażalnika na 12 godzin.