Nietoperze w sam raz!

       Składniki:

  • 360 g ciasta biszkoptowego – może być suche
  • 75 g herbatników, najlepiej okrągłych o smaku czekoladowym
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 100 g powideł wiśniowych (Helcom)
  • 50 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • łyżka kakao
  • kilka migdałów (Helcom)
  • wiórki kokosowe (Helcom)
  • drobno posiekane orzechy
  • kilka pianek i rodzynek (Helcom)

      Wykonanie:

Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Nie należy gotować.
Ciasto biszkoptowe i herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Kilka herbatników odstawcie, będą potrzebne do zrobienia skrzydeł. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.

Formujemy kulki. Herbatniki, które nam zostały, przełamujemy na pół i formujemy skrzydełka naszych słodkich nietoperzy. Zęby tworzymy z migdałów, oczy z przekrojonych pianek i rodzynek. I gotowe. W sam raz na listopadowe kinder party.