Składniki:
1 ośmiornica
kieliszek białego wina lub czerwonego
2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa (Helcom)
Czas przygotowania: ok 1,5 godziny
Grillowanie ośmiornicy zaczynamy od ugotowania mięsa do miękkości. W tym celu wkładamy ośmiornicę do dużego garnka, dolewamy kieliszek wina i dwa rozgniecione ząbki czosnku. Jedną cytrynę kroimy na pół, z połowy wyciskamy sok do garnka. Wszystko zalewamy zimną wodą, tak żeby dobrze przykryła ośmiornicę. Mięso będzie gotowe gdy widelec będzie miękko wbijał się w ośmiornicę. Gdy mięso będzie już gotowe wyjmujemy je z wody i czekamy, aby trochę ostygło. Następnie solimy, pieprzymy i polewamy oliwą.
Po tym zabiegu mięso wrzucamy na ruszt. Wystarczy kilka minut z każdej strony, żeby skóra ośmiornicy się przyrumieniła i mięso przeszło aromatem grilla.
Ośmiornicę podajemy z oliwkami, grzankami i winem, z którego już korzystaliśmy;-)
Smacznego;-)