Ostrygi z koperkiem i czosnkiem

Składniki:

  • 6 ostryg
  • 6 łyżeczek masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • limonka

Wykonanie:

Kupując ostrygi uwagę zwracamy na to, aby muszle były szczelnie zamknięte, otwarta muszla oznacza, że ostryga jest nieświeża i nadaje się tylko do kosza. Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy masło, przetarty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Przygotowane wcześniej masło przekładamy do muszli. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy ostrygi na 5 minut. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem można skropić sokiem z limonki.

Są dwie możliwości zjedzenia dania. Można nabić ostrygę na widelec i zjeść ją, popijając sokiem, który zostanie w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.

Źródło: www.winiary.pl.