Oszukane taco, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu. To pomysł na przekąskę w meksykańskim stylu autorstwa laureatki naszego konkursu Pani Marty Zając.
To prosty i szybki przepis, który pozwala stworzyć pyszne danie, które zabierze każdego smakosza w wyjątkową kulinarną podróż.
Składniki:
- placki tortilli
- mięso z rosołu np. kurczak i indyk
- przecier pomidorowy — polecamy ten marki Helcom
- cebula
- czosnek
- kukurydza w puszce
- fasola czerwona
- ser mozzarella
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać oddzielone mięso, podsmażyć. Dorzucić kilka łyżek dobrego przecieru, jeśli mamy możemy dolać trochę rosołu, poddusić, dorzucić kilka łyżek kukurydzy i fasoli czerwonej. Trzymać na ogniu kilka minut, aż masa stanie się gęsta. Z placków tortilli wykroić mniejsze koła, (z jednego placką mogą wyjść 4 szt.). Ułożyć je w odwróconej foremce na muffinki i zapięć ok. 5-10min. W takie podpieczone łódeczki nałożyć farsz posypać startą mozzarellą i jeszcze chwilę zapięć. Podawać z sałatą z sosem miodowym. Smacznego!
Do wykonania przepisów polecamy użyć przecieru pomidorowego, kukurydzy oraz czerwonej fasoli marki Helcom.