Składniki:
- 500 g ryżu
- nori
- 2 szklanki wody
- szklanka mleka kokosowego
- łyżka cukru pudru
- ulubione owoce i czekolada
- wiórki kokosowe (Helcom) do posypania
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier puder oraz ryż i gotujemy około 10 minut, tak by ryż stał się miękki. Po tym czasie odstawiamy ryż, pozostawiając go pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę i przestygnie. Na macie bambusowej kładziemy nori i rozsmarowujemy cienką warstwę ryżu. Wybrane owoce kroimy w drobną kostkę i ustawiamy wzdłuż paska nori. Posypujemy startą czekoladą – w zależności od kompozycji można użyć gorzkiej, mlecznej lub białej. Zawijamy. Owocowe sushi podajemy z owocowym sosem w dowolnym smaku, posypując wiórkami kokosowymi.
Nasze propozycje:
– wiśnia, banan, mango, gorzka czekolada
– truskawka, kiwi, banan, mleczna czekolada
– ananas, brzoskwinia, wiórki kokosowe, biała czekolada