Owocowe sushi od Życie ma smak!

Składniki:

  • 500 g ryżu
  • nori
  • 2 szklanki wody
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżka cukru pudru
  • ulubione owoce i czekolada
  • wiórki kokosowe (Helcom) do posypania

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę, mleko kokosowe, dodajemy cukier puder oraz ryż i gotujemy około 10 minut, tak by ryż stał się miękki. Po tym czasie odstawiamy ryż, pozostawiając go pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę i przestygnie. Na macie bambusowej kładziemy nori i rozsmarowujemy cienką warstwę ryżu. Wybrane owoce kroimy w drobną kostkę i ustawiamy wzdłuż paska nori. Posypujemy startą czekoladą – w zależności od kompozycji można użyć gorzkiej, mlecznej lub białej. Zawijamy. Owocowe sushi podajemy z owocowym sosem w dowolnym smaku, posypując wiórkami kokosowymi.

Nasze propozycje:

– wiśnia, banan, mango, gorzka czekolada

– truskawka, kiwi, banan, mleczna czekolada

– ananas, brzoskwinia, wiórki kokosowe, biała czekolada