Pączki kokosowe od Życie ma smak

Składniki:

  • 250 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 180 ml wody gazowanej
  • 40 ml oleju kokosowego
  • 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • łyżka rumu
  • 100 g masy kokosowej (Helcom)
  • lukier i wiórki kokosowe

Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z połową cukru, dodajmy 2 łyżki mąki z zarodków pszennych i razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodajemy resztę cukru, lekko podgrzaną wodę gazowaną, olej kokosowy i rum. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejcie, aby ciasto podrosło. Z ciasta wycinamy krążki, łyżeczką nakładamy masę kokosową i sklejamy, forując kulkę. Odkładamy do wyrośnięcia na stolnicę posypaną mąką. Gdy pączki podrosną, smażymy je na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy na papierowy ręczniczek by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.