Pączki wiedeńskie

Składniki:

  • 1 szkl. wody
  • 125 g. masła
  • 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 8 jaj
  • 700 ml oleju do smażenia

Lukier:

  • 2 białka
  • 250 g cukry
  • sok 1/2 cytryny

Wykonanie:

W rondelku należy zagotować wodę z masłem. Do rozpuszczonego masła należy dodać całą mąkę, jednocześnie wszystko mieszając w celu uzyskania masy, która odchodzi od naczynia. Następnie rondel należy odstawić na bok w celu ostudzenia masy. Po wystygnięciu ciasta w misce miksera należy do niego dodać jajka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na blaszce wyłożonej folią – pociętą w kwadraty o boku 10cm –  wyciskamy koła o średnicy około 7cm. na każdy kwadrat.

W szerokim rondlu rozgrzewamy  olej i partiami kładziemy na nim pączki, odwrócone folią do góry. Po ok 30 sek. ściągamy folię i pączki smażymy dalej przez około 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny.

Białka i sok z cytryny mieszamy w mikserze, aby uzyskać gęstą masę, możemy poddać tę masę wodnej kąpieli zamaczając rondelek w garnku z gorącą wodą.

Tak uzyskanym lukrem smarujemy pączki. Ależ to pyszne.