Przepyszny włoski deser, który jest prostszy, niż Ci się wydaje. Sprawdź ten przepis na pyszną panna cottę. Dodaj wybrane przez siebie owoce z dodatkiem wina Helcom Premium.
Kup przetwory owocowe z dodatkiem wina Helcom Premium> e-sklep Athina Delikatesy <
PANNA COTTA I OWOCE Z DODATKIEM WINA.
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki (30-36% tłuszczu),
- 100 g cukru,
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii),
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki zimnej wody,
- pasta owocowa truskawka z dodatkiem wina białego lub wiśnia z dodatkiem wina czerwonego,
- dodatki dekoracyjne, np. świeże owoce, liście mięty.
Wykonanie:
W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę razem z cukrem i nasionami z laski wanilii na średnim ogniu, aż się zagotuje. Jeśli używasz ekstraktu z wanilii, dodaj go po zagotowaniu.
W miseczce rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.
Gdy śmietana się zagrzeje, odłóż garnek z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
Przelej masę do foremek lub kieliszków. Odstaw do schłodzenia w lodówce na co najmniej 4 godziny lub do momentu, aż panna cotta się ściągnie. Już prawie gotowe! Nałóż na wierzch każdej porcji: owoce z dodatkiem wina tak zby zrobić z nich warstwę oraz udekoruj listkami mięty czy świeżymi owocami.