Domowe proziaki z Podkarpacia z pastami roślinnymi

Domowe proziaki z Podkarpacia świetnie smakują z pastami warzywnymi. Proziaki to miękkie, podkarpackie placuszki na bazie maślanki i sody, które świetnie sprawdzają się jako ciepłe pieczywo do różnego rodzaju dań. Zamiast chleba czy bułki na śniadanie albo kolację, ze słodkimi, ale i wytrawnymi dodatkami. A może jako uzupełnienie dań z grilla?  W tym przepisie podajemy je z warzywnymi pastami Helcom Ethnic, inspirowanymi smakami świata.

DOMOWE PROZIAKI Z PASTAMI WARZYWNYMI

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej do samego ciasta + do podsypywania ciasta podczas formowania proziaków,
  • 400 ml maślanki lub kefiru,
  • 1 płaska łyżka sody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pasty warzywne od Helcom Ethnic >>Dodaj do listy zakupów<<

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i sól, a następnie mieszamy. Wlewamy maślankę/kefir i ponownie mieszamy. Odkładamy na 10 min. Z ciasta odrywamy mniejsze kawałki, które następnie formujemy na płaskie placki na blacie obsypanym mąką. Proziaki powinny być porządnie obsypane mąką.

Pieczemy je na suchej patelni, na średnim ogniu aż pojawią się na nich mocno brązowe plamki.

Proziaki świetnie smakują z etnicznymi pastami warzywnymi od Helcom Ethnic i dodatkami ze świeżych warzyw.

Smaki wypróbowane przez blogerkę w czasie powstawania przepisu na pyszne proziaki:
– pasta z bakłażanem a’la Ukraina,
– pasta a’la Hiszpania,
– Pasta falafel a’la Egipt,
– pasta z ciecierzycy a’la Afrykańskie Chakalaka
– pasta z czerwonej fasoli z papryka chipotle a’la Meksyk
>>Dodaj pasty do listy zakupów<<

Pyszne pasty warzywne inspirowane charakterystycznymi smakami ze świata! Wypróbuj wszystkie pasty od Helcom Ethnic!