Propozycją Pani Marii, laureatki naszego konkursu na Facebooku,  na zbliżające się jesienne wieczory jest zrobienie dyniowego pasztetu. Uważamy, że danie to idealnie wpasuje się w każde menu! To nie tylko idealna propozycja dania diety wegetariańskiej, ale i świetny dodatek do wszystkiego. Przepis jest prosty, łatwy i przyjemny.

Składniki:

  • 1 średnia dynia (waga około 1,2 kg po obraniu)
  • Ząbek czosnku
  • 0.2 kg pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej… jej sekretem jest to, że gotujemy ją w filtrowanej wodzie oraz do gotującej kaszy wrzucam centymetrowy kawałek imbiru, który świetnie wzbogaca smak kaszy
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • Sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Z dyni robimy puree, czyli pieczemy dynię w 180* przez 30 minut, wystudzamy, a następnie blendujemy. Niekoniecznie na gładko 🙂 Danie lepiej działa na kubki smakowe, gdy wyczuwalne są niewielkie kawałki warzywa. Puree przyprawiamy solą i pieprzem według indywidualnej preferencji.

Pieczarki i czosnek siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy.

Puree łączymy z kaszą jaglaną oraz pieczarkami.

Do formy keksowej (albo na tartę – kto co lubi :)) wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy przygotowaną masę, a następnie pieczemy 45 minut w temperaturze 160*C.

Danie można podać z winegretem. Spróbuj położyć je na chrupiącym toście… i wtedy wychodzi wręcz majstersztyk! Co więcej można je zrobić „na zapas”, gdyż bez problemu daje się zamrozić, podgrzać, podsmażyć i nie traci na smaku 🙂 Na zdrowie!