Pieczarki faszerowane kurczakiem i serem dojrzewającym

Pieczarki faszerowane kurczakiem i serem dojrzewającym

Składniki:

  • kapelusze pieczarek
  • pierś kurczaka
  • kawałek żółtego sera dojrzewającego
  • 6 łyżek jogurtu typu grecki
  • mała cebulka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Wykonanie:

Pieczarki obieramy i odkrawamy nóżki. Pierś kurczaka i 2/3 sera kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i z kurczakiem oraz serem wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt, sól oraz pieprz i chwilę blendujemy. Masę podsmażamy na teflonowej patelni, cały czas mieszając. Jeszcze gorącą nakładamy łyżeczką do kapeluszy. W miseczce roztrzepujemy jajko i obtaczamy w nim oraz bułce tartej nafaszerowane pieczarki. Wierzch posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika  rozgrzanego na około 200 stopni, na 20-30 minut.