Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 300 ml wody
- 30 g masła
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- dynia (ok. 500 g)
- 200 g sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło i sól potrzebne do ciasta. Powoli dolewamy do mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Doprawiamy oliwą, pieprzem oraz solą i wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż się zarumieni. Ser trzemy na grubych oczkach. Jeśli jest za miękki, można go drobno pokroić nożem. Mieszamy dynię i ser. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolną formę pierożków, które wypełniamy farsze. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i podsmażamy na patelni na złoty kolor.