Składniki:
- 500g pełnoziarnistej mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody
- sól himalajska (Helcom Naturalnie)
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- 100 g szpinaku
- pasty warzywne (Helcom Naturalnie)
Wykonanie:
Szpinak blenderujemy z oliwą na gładką masę. Mieszamy go z mąką i łyżeczką soli, następnie dodajemy jajko oraz wodę, po czym zagniatamy ciasto. Gdy ciasto chwilę postoi, rozwałkowujemy je, Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które następnie rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka, na które nakładamy porcję wybranej pasty warzywnej. Pierożki sklejamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie smarujemy rozbełtanym jajkiem po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.