Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy
- 3 łyżki passaty pomidorowej (Helcom)
- ulubione dodatki (np. owoce morza, szalotka, ząbek czosnku, białe wytrawne wino)
Wykonanie:
Kaszę zalewamy dwoma szklankami wrzątku. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około 12 minut, aż wsiąknie wodę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie szczypty pieprzu, pół łyżeczki przyprawy do pizzy i blendujemy na gładką masę. Ciasto równo wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i dociskamy wyrównując brzegi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Mrożoną mieszankę owoców morza trzeba rozmrozić i odsączyć z wody lub wrzucić do wrzątku na dwie minuty. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy poszatkowana szalotkę. Chwilę dusimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz owoce morza. Po kilku minutach podlewamy połową lampki białego wytrawnego wina i zostawiamy na kilkanaście minut na małym ogniu. Spód smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy nasze składniki i posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy 10 minut.