Składniki (ciasto):
- 125 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 2 g suchych drożdży
- łyżka oliwy (Helcom)
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 75 ml ciepłej wody
Składniki (pozostałe):
- 2 figi
- 2 gruszki
- mała garść pistacji
- garść orzechów włoskich
- zielony pieprz
- rukola
- ser gorgonzola
Wykonanie:
Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, a następnie wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Owoce myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Migdały i orzechy lekko kroimy. Owoce również kroimy na mniejsze części. Układamy na pizzy, posypujemy pistacjami, orzechami, kulkami pieprzu i rukolą. Posypujemy grubo tartym serem. Pieczemy pizzę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepłą z oliwą lub syropem klonowym.