Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanka wody
  • 1 łyżka oliwy marki Helcom
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli

Dodatki:

  • 2-3 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 g ulubionej wędliny
  • 125 g pieczarek
  • garść pomidorków koktailowych
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Wyrobione i uformowane w kulę ciasto odstawiamy na kilka minut, żeby wyrosło – przykryjmy je ściereczką. Pozostałe składniki należy pokroić, ciasto rozwałkować, dostosowując jego wielkość i kształt do patelni, na której będzie przygotowywana pizza.

Zimną patelnię smarujemy oliwą marki Helcom, a następnie układamy na niej ciasto. Smażymy na małym płomieniu lub maszynce o mniejszej mocy, aż do zarumienienia się spodu. Obracamy ciasto i smarujemy je koncentratem. Dodajemy ser, pieczarki i wędlinę. Patelnię przykrywamy pokrywką. Gdy ser się rozpuści, a spód będzie rumiany należy dodać garść pokrojonych pomidorków i rukolę. Patelnię ponownie przykrywamy pokrywką i odstawiamy, czekamy aż pomidorki się zagrzeją, gotową potrawę podajemy na stół.

Dla wegetarian pizza bez wedliny;-) to doskonały wybór.