Składniki:
Placki ziemniaczane:
- kilogram ziemniaków
- czerwona cebula
- 2 jaja
- łyżka mąka z zarodków pszennych
- papryczka chili
- świeża kolendra
- 40 ml oleju ryżowego
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Sos Tzatziki:
- ogórek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- łyżka octu winnego
- świeży koperek
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- 300 g wędzonego łososia
- szczypiorek
- cytryna
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło: www.kuchnialidla.pl