Składniki:
Placki ziemniaczane:
- kilogram ziemniaków
 - czerwona cebula
 - 2 jaja
 - łyżka mąka z zarodków pszennych
 - papryczka chili
 - świeża kolendra
 - 40 ml oleju ryżowego
 - pół łyżeczki soli
 - pieprz
 
Sos Tzatziki:
- ogórek
 - 400 g jogurtu naturalnego
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy (Helcom)
 - łyżka octu winnego
 - świeży koperek
 - pół łyżeczki soli
 - pieprz
 
Dodatkowo:
- 300 g wędzonego łososia
 - szczypiorek
 - cytryna
 
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Źródło: www.kuchnialidla.pl

