Składniki:
Składniki – na dwie porcje
· 100 g ulubionej sałaty;
· 1/2 pomarańczy;
· 2 jajka;
· 30 dg sera feta
· jeden burak gotowany
· 1/2 szklanki groszku mrożonego;
· 1/4 papryki;
· 1 mała marchewka;
· szczypiorek;
· pieczywo;
· ser pleśniowy;
· oliwa z oliwek Helcom;
· Bakalie Helcom;
· sól, pieprz;
· nasiona czarnuszki;
Wykonanie:
1. Jajka i buraka ugotować. Pomarańczę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Groszek blanszujemy i odcedzamy. Marchew, buraka i paprykę kroimy w kostkę.
2. Do nagrzanego ( 180C) piekarnika wkładamy pieczywo, na którym znajduje się ser pleśniowy. Pieczemy je do momentu lekkiego rozpuszczenia się sera.
3. Na talerzach układamy wszystkie składniki i posypujemy bakaliami oraz serem feta. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.