Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 150 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- 150 g sera mozzarella
- kilka listków porwanej drobno sałaty rzymskiej
- 50 g słonecznika (Helcom)
- gałązka rozmarynu
- łyżka octu winnego
- 4 łyżki oliwy (Helcom)
- grzanki z zapieczonego pieczywa razowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie oraz sałatę myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i lekko grillujemy na patelni. W misce mieszamy sałatę, grillowane brzoskwinie, szynkę i kawałki mozzarelli. Dorzucamy świeżo zapieczone grzanki oraz uprażony słonecznik. Rozmaryn siekamy. W occie winnym rozpuszczamy szczyptę soli i pieprzu. Łączymy z oliwą i rozmarynem, dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.