Sałatka z brzoskwinią i szynką parmeńską

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 150 g  szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 150 g  sera mozzarella
  • kilka listków porwanej drobno sałaty rzymskiej
  • 50 g słonecznika (Helcom)
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka octu winnego
  • 4 łyżki oliwy (Helcom)
  • grzanki z zapieczonego pieczywa razowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brzoskwinie oraz sałatę myjemy i osuszamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i lekko grillujemy na patelni. W misce mieszamy sałatę, grillowane brzoskwinie, szynkę i kawałki mozzarelli. Dorzucamy świeżo zapieczone grzanki oraz uprażony słonecznik. Rozmaryn siekamy. W occie winnym rozpuszczamy szczyptę soli i pieprzu. Łączymy z oliwą i rozmarynem, dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.