
Sałatka kreteńska, czyli sałata z typowo kreteńskimi grzankami jęczmiennymi z dodatkami zwanymi Dakos. Dakos to grzanki jęczmienne z pomidorami, serem Mizithra, zwieńczone oliwką. Na tej greckiej wyspie serwuje się je również z sałatą i dodatkami. W przepisie wykorzystane są oliwki Kalamata Athina, które są właśnie z Grecji. Jeżeli nie znajdziecie w sklepach sera Mizithra , możecie zastąpić go serem Manouri, który jest popularniejszy lub ostatecznie serem feta.
SAŁATKA KRETEŃSKA, CZYLI ORYGINALNY GRECKI SMAK.
Składniki:
- 3 pomidory, 2-3 ogórki gruntow, 1 zielona papryka i 1 mała czerwona cebula,
- garść oliwek Kalamata Athina >>Dodaj do listy zakupów<<
- 60 g sera Mizithra (lub Manouri/feta),
- kilka sucharów/grzanek jęczmiennych Paximadia,
- 2 łyżki oliwy >>Dodaj do listy zakupów<<
- 1 łyżeczka octu winnego >>Dodaj do listy zakupów<<
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy. Podobnie robimy z pomidorami, papryką i cebulą. Warzywa przekładamy do miseczek lub dużej miski. Dodajemy oliwki Kalamata, ser, sucharki, oliwę, ocet oraz suszone oregano. Całość mieszamy.
To danie doskonale sprawdzi się jako lekki lunch lub przystawka podczas letnich spotkań. Można je także serwować jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb. Całość przygotujesz w zaledwie parę minut, a efekt zachwyci świeżością i głębią śródziemnomorskiego smaku.