Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

suszone pomidory Helcom, oliwki Helcom

Sałatka z tortellini i warzywami to sycące danie we włoskim stylu, pełne aromatycznych składników, takich jak oliwki Helcom, suszone pomidory Helcom, grillowana papryka i chrupiące orzechy nerkowca. Podana z domowym dressingiem i ciepłymi chlebkami z patelni tworzy idealną propozycję na lunch lub kolację.

SAŁATKA Z TORTELLINI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki na 3-4 porcje:

Sałatka:

  • 250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • 7 pomidorów suszonych połówki w oleju >>Dodaj do listy zakupów<<
  • 80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) >>Dodaj do listy zakupów<<
  • 100 g roszponki,
  • 3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych.

Dressing:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie.

Domowe chlebki z patelni:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml letniej wody,
  • 80 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oregano.

Wykonanie:

Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto. Nakryj ściereczką i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części i rozwałkuj na okrągłe placki, podsypując wałek mąką. Smaż pojedynczo na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu). Co chwilę przewracaj chlebki, żeby utworzyła się charakterystyczna pusta „kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, po czym odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, następnie przypraw solą i pieprzem. Ugrillowaną paprykę wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

Dressing: składniki dokładnie wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Dressingiem polej sałatkę, podawaj z gorącym grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Wskazówki:
– do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku z suszonymi pomidorami,
– dla podkręcenia smaku, na górę sałatki zetrzyj dobrej jakości parmezan.

Przepis przygotowany przez Justynę Dragan.

Spróbuj suszone pomidory Helcom oraz pomidorowe antipasti nadziewanych serem feta lub hummusem.