Sałatka warstwowa z pastą szpinakową i bakłażanem

To połączenie smaków wróży kulinarny hit! Sprawdźcie świetny przepis na wiosenną sałatkę warstwową, który został wyróżniony w naszym konkursie na Facebooku. Jego autorką jest Pani Justyna Kopka.

Sałatka ta, nie tylko kusi wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Naszym zdaniem sprawdzi się świetnie przy różnych okazjach.

Przepis powstał na bazie produktów Helcom Naturalnie https://helcompremium.pl/produkty/

Składniki:

  • 75 g krakersów
  •  10 g orzechów ziemnych
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  •  6 jajek przepiórczych
  •  1 łyżeczka majonezu
  •  sól, świeżo mielony pieprz czerwony
  •  1 łyżeczka solonych prażonych pestek słonecznika
  •  2 łyżki pasty szpinakowej z bakłażanem Helcom Naturalnie
  •  1 łyżka kukurydzy
  •  1 plasterek czerwonej cebuli
  •  listki bazylii

Przygotowanie:

  1. Krakersy blendujemy na pasek wraz z orzeszkami, po czym dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Uzyskaną masą wypełniamy dno obręczy kulinarnej.
  1. Jajeczka gotujemy na twardo, siekamy i łączymy z pestkami słonecznika, pieprzem oraz majonezem. Dodajemy do krakresowego spodu i dociskamy.
  1. Na masę jajeczną wykładamy pastę warzywną i zdejmujemy obręcz kulinarną. Wierzch pokrywamy kukurydzą, dekorujemy jajeczkami, cebulą oraz bazylią.