Koniecznie wypróbuj przepis Pani Ani, laureatki naszego wielkanocnego konkursu. Pani Ania stworzyła ten przepis spontanicznie, z połączenia swoich 3 poprzednich przepisów na sernik. Ciasto jest zawsze puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach, pobudzając wszystkie możliwe kubki smakowe. Pani Ania poleca wszystkim jej wersję przepisu. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować!
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
Składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 130g cukru
- 100ml śmietanki 30%
- 450g mielonego twarogu
- 250g mascarpone
- 1 budyń ,,Słodka chwila”
- 500g dżemu malinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Owoc granatu
Wykonanie ciasto:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać, utworzyć kulę i podzielić ją na 2 części.
- Jedną część wyłożyć na formę o średnicy 22cm, a drugą wsadzić do lodówki.
Wykonanie masa serowa:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Żółtka ubić z cukrem.
- Dodawać kolejno sery, budyń, śmietankę, przesianą mąkę, a na koniec ubite białka.
- Delikatnie wymieszać.
Pieczenie:
- Na wyłożone ciasto w formie, wylać część masy serowej, dodać 250g dżemu, wyłożyć kolejną część masy i resztę dżemu.
- Zetrzeć na wierzchu pozostałą część kruchego ciasta.
- Piec 1h20 minut w 180stopniach.
- Udekorować cukrem pudrem i pestkami granatu.