Sernik z budyniem, dżemem malinowym, granatem i kruszonką

Koniecznie wypróbuj przepis Pani Ani, laureatki naszego wielkanocnego konkursu. Pani Ania stworzyła ten przepis spontanicznie, z połączenia swoich 3 poprzednich przepisów na sernik. Ciasto jest zawsze puszyste, wilgotne i rozpływa się w ustach, pobudzając wszystkie możliwe kubki smakowe. Pani Ania poleca wszystkim jej wersję przepisu. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować!

 

Składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła

Składniki na masę serową:

  • 5 jajek
  • 130g cukru
  • 100ml śmietanki 30%
  • 450g mielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 1 budyń ,,Słodka chwila”
  • 500g dżemu malinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Szczypta soli
  • Owoc granatu

Wykonanie ciasto:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać, utworzyć kulę i podzielić ją na 2 części.
  2. Jedną część wyłożyć na formę o średnicy 22cm, a drugą wsadzić do lodówki.
  3.  

Wykonanie masa serowa:

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  2. Żółtka ubić z cukrem.
  3. Dodawać kolejno sery, budyń, śmietankę, przesianą mąkę, a na koniec ubite białka.
  4. Delikatnie wymieszać.

Pieczenie:

  1. Na wyłożone ciasto w formie, wylać część masy serowej, dodać 250g dżemu, wyłożyć kolejną część masy i resztę dżemu.
  2. Zetrzeć na wierzchu pozostałą część kruchego ciasta.
  3. Piec 1h20 minut w 180stopniach.
  4. Udekorować cukrem pudrem i pestkami granatu.