Sernik na zimno z marmoladą z gujawy

Składniki:

Na biszkopt:

  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Na masę serową:

  • 700 gramów sera
  • mały jogurt grecki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 100 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 2 i 1/2 pół żelatyny
  • marmolada z gujawy do posmarowania

Wykonanie:

Ubijamy białka z cukrem na sztywno przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i dodajemy je do ubitych białek. Mąkę mieszamy z kakao i dodajemy ją do białek przy użyciu łyżki, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Miksujemy ser, jogurt, cukier puder, trzy krople aromatu i na koniec powoli wlewamy wystudzoną żelatynę. Do tortownicy z chłodnym już biszkoptem wlewamy masę serową. Smarujemy wierzch konfiturą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.