Składniki:
- 2 jaja
- 125 g cukru
- 175 g mąki
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 83 g masła (1/3 kostki masła o wadze 250g)
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek węgierek bez pestek
- szczypta soli
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce ucieramy masło, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając miksowania, wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do momentu połączenia się mas i dopiero wtedy wbijamy kolejne jajko. Wlewamy olej i śmietanę cały czas nie przerywamy ucierania. Na koniec wsypujemy po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksujemy.
Ciasto powinny być gładkie. Śliwki myjemy i pestkujemy.
Ciasto przekładamy do formy na wierzch układamy śliwki, posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 35 minut w 180 C.
Smacznego!