
Przepis na syte śniadanie w meksykańskim stylu, czyli Huevos Rancheros! To danie to prawdziwa gratka dla fanów kuchni meksykańskiej. Tortilla z jajkiem, sos pomidorowy z fasolą czarną i czerwoną, pikantnymi papryczkami oraz awokado. Do tego przyprawy i pyszne, syte śniadanie gotowe! Gotuj kuchnię meksykańską z Helcom!
SYTE ŚNIADANIE W MEKSYKAŃSKIM STYLU, CZYLI HUEVOS RANCHEROS
Składniki:
- oliwa z oliwek Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 1 średnia cebula (kostka),
- 3 ząbki czosnku (plastry),
- kilka kawałków papryczek jalapeño zielonych Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- kilka papryczek baby pepper Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- pomidory całe Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- po 3 łyżki fasoli czerwonej i czarnej Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- sok z limonki Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 4 małe tortille pszenne,
- 4 jajka,
- 1 awokado pokrojone w plastry,
- ok. 75 g sera feta,
- świeża kolendra (posiekana),
Wykonanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek. Dodajemy kilka pokrojonych papryczek jalapeño i baby pepper, im więcej dodamy, tym danie będzie bardziej pikantne! Całość chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory, które rozdrabniamy. Sos redukujemy, pod koniec oddajemy fasolę czarną i czerwoną.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wbijamy jajko. Czekamy, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Na tej samej patelni podsmażamy tortille z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Na złocistą tortillę wykładamy aromatyczny sos, jajko sadzone, pokrojone awokado oraz kruszymy ser feta. Całość posypujemy posiekaną kolendrą oraz skrapiamy sokiem z limonki Helcom.