Składniki:
- 200 g ryżu na sushi
- 5 cm kombu (czyli glonu morskiego morszczynu)
- 3 łyżki stołowe cukru
- 3 łyżki stołowe octu ryżowego
- 20 g imbiru (drobno posiekanego)
- sól
- 300 g czerwonych buraczków (gotowanych)
- łyżka stołowa wasabi
- 150 g wędzonego łososia (w plastrach)
- kilka rzodkiewek
- ogórek
- odrobina czarnego sezamu
Wykonanie:
Pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy ryż oraz kombu i gotujemy około 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 minut, żeby ryż doszedł. Wyjmujemy kombu. Cukier, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu. Buraczki kroimy na dwadzieścia cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka. Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi. Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.
W ten sposób można przyrządzić sushi z ulubionymi składnikami 🙂
Źródło: www.ugotuj.to