Słowem wstępu od autorki przepisu Magdaleny Wojtanowicz, który został wyróżniony w naszym konkursie na Facebooku: “ Pyszna szarlotka z solidną grubą warstwą jabłek z cynamonem na bardzo kruchutkim cieście. Naprawdę nie ma nic lepszego jak takie jabłkowe ciacho które równie szybko znika ????”. Po prostu nic dodać nic ująć! Poniżej sposób wykonania.
Składniki:
Ciasto krucho-sodowe:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki miodu
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 małe jajka klasa „M”
- 220 g masła / margaryny
Masa jabłkowa:
- 3 kg jabłek
- 1 opakowanie galaretki (smak dowolny)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto krucho-sodowe:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je 2 części: mniejszą i większą.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich: galaretkę w proszku, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
Na blaszkę (wymiary: 37cm x 26cm x 7cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy rozwałkowane ciasto ( z większej części), a na nie masę jabłkową. Następnie rozwałkowane i pokrojone w paski ciasto ( z mniejszej części) układamy na wierzch.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180℃ i pieczemy na środkowej półce ok. 50 minut.
Dekoracja:
Upieczone, przestygnięte i rumiane ciasto oprószamy cukrem pudrem.
“ Życie ma smak gdyż jest jak tajemnicza wyspa,
odkrywamy jej zakątki smakowe, poznajemy nowe produkty,
łączymy smaki i tworzymy nowe dania.”