Szarlotka na krucho-sodowym spodzie

Słowem wstępu od autorki przepisu Magdaleny Wojtanowicz, który został wyróżniony w naszym konkursie na FacebookuPyszna szarlotka z solidną grubą warstwą jabłek z cynamonem na bardzo kruchutkim cieście. Naprawdę nie ma nic lepszego jak takie jabłkowe ciacho które równie szybko znika ????”. Po prostu nic dodać nic ująć! Poniżej sposób wykonania.

Składniki:

Ciasto krucho-sodowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 małe jajka klasa „M”
  • 220 g masła / margaryny

Masa jabłkowa:

  • 3 kg jabłek
  • 1 opakowanie galaretki (smak dowolny)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja:

  • cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Ciasto krucho-sodowe:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je 2 części: mniejszą i większą.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich: galaretkę w proszku, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

Na blaszkę (wymiary: 37cm x 26cm x 7cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy rozwałkowane ciasto ( z większej części), a na nie masę jabłkową. Następnie rozwałkowane i pokrojone w paski ciasto ( z mniejszej części) układamy na wierzch.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 180℃ i pieczemy na środkowej półce ok. 50 minut.

Dekoracja:

Upieczone, przestygnięte i rumiane ciasto oprószamy cukrem pudrem.

“ Życie ma smak gdyż jest jak tajemnicza wyspa, 

odkrywamy jej zakątki smakowe, poznajemy nowe produkty, 

łączymy smaki i tworzymy nowe dania.”