Szparagi w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • pęczek szparagów zielonych
  • czosnek
  • oliwa (Helcom)
  • żółty ser – kilka plasterków
  • ulubiona szynka – kilka plasterków

Wykonanie:

  • Mrożone ciasto francuskie należy wcześniej rozmrozić. Jeśli jest grube należy je rozwałkować na grubość około 2 mm.
  • Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe grubsze końce i je wyrzucić. Pozostałe łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie extra vergine Helcom. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C – termoobieg.
  • Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po ukosie kwadratu, położyć po 2 szparagi, pośrodku położyć plasterki sera  Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie dokładnie zlepić ciasto pośrodku. Piec przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.