Szybkie letnie curry

Składniki:

  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 6 cebulek szalotek pokrojonych w cienkie plasterki
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie paseczki
  • duża papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki
  • łyżka oliwy (Helcom)
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

Wykonanie:

Wrzucamy na patelnię oliwę, pokrojoną szalotkę i pastę curry. Smażymy dwie minuty cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i często mieszając czekamy, aż się zagotuje. Dokładamy kurczaka i paprykę i dalej mieszając, gotujemy, aż mięso przestanie być surowe w środku (z różowego zrobi się białe). Dodajemy bazylię, sok z limonki, pieprz, sól, mieszamy i gotowe! Radzimy podawać z ryżem jaśminowym 😉