Tacos z grillowaną karkówką

Grillowanie w meksykańskim stylu? Oto przepis na pyszne Tacos z grillowaną karkówką autorstwa Pani Basi Suchanek, laureatki naszego konkursu na Facebooku. Z wierzchu chrupiąca tortilla a w środku Bruschetta z pomidorami i czosnkiem, chrupiąca sałata, cebula czerwona i grillowany szaszłyk z karkówki ? Skuszeni?

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • Małe tortille do tacos pszenne
  •  Bruschetta pomidorowa z czosnkiem i bazylią marki Helcom
  •  Mieszanka sałat z rukolą
  •  Cebula czerwona
  •  Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • Czerwona papryka słodka i papryka chili w proszku
  • Suszony czosnek

Wykonanie:

Karkówkę szykujemy co najmniej 12 godzin przed grillowaniem.

Karkówkę kroimy w kostkę, robimy marynatę z oliwy, soli, pieprzu, suszonego czosnku i papryki słodkiej oraz papryczki chili w proszku. Całość mieszamy i dodajemy pokrojoną karkówkę. Mieszamy, aż mięso będzie całe pokryte marynatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie mięso nakłuwamy na patyczki od szaszłyków  i pieczemy na grillu. Tortille układamy na rożnie do zrumienienia, rozsmarowujemy na niej 2 łyżeczki Bruschetty, dodajemy troszkę sałaty oraz czerwoną cebulę pokrojoną w krążki, następnie w sam środek dajemy szaszłyka z karkówki. Przed zjedzeniem ściskamy tortille, wyciągając patyczek z szaszłyka, polewamy ulubionym sosem i delektujemy się nieziemskim smakiem Tacos ?