Składniki:
- 2 ćwiartki kurczaka (udka i podudzia)
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy (Helcom)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżo, startego imbiru
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki mielonego chili
- pół cytryny
- puszka ciecierzycy (Helcom)
- 50 g rodzynek (Helcom)
- marchewka
- natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i przekrawamy na dwie części. Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy. Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek oraz imbir, i chwilę smażymy. Dokładamy wszystkie przyprawy i dwie szklanki wody, mieszamy. Wkładamy kawałki kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 35-40 minut. Od czasu do czasu obracamy mięso. Po tym czasie dodajemy cytrynę pokrojoną na plasterki, marchewkę pokrojoną na kawałki, odsączoną ciecierzycę i rodzynki. Gotujemy jeszcze 15 minut (tym razem już bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą. Podajemy oczywiście z kaszą kuskus 🙂