
TARTA KOKOSOWO-CZEKOLADOWA
Składniki (na tortownicę o średnicy 20 cm):
Czekoladowy spód:
- 250 g kruchych kakaowych ciastek,
- 80 g deserowej czekolady,
- 50 g masła
Nadzienie kokosowe:
- 350 ml mleka,
- 100 g wiórków kokosowych Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 40 g cukru,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 15 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 50 g białej czekolady
Polewa czekoladowa:
- 40 g mlecznej czekolady,
- 60 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
- 100 g śmietanki kremówki 36%,
- 15 g masła
Do dekoracji:
- garść orzechów laskowych Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- złoty pyłek do wypieków.
Wykonanie:
1️⃣ Czekoladowy spód: masło stop w garnku, dodaj czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Wlej do zmielonych ciastek, zagnieć dłonią. Masę dokładnie wyklej do formy na tartę o średnicy 20 cm wysmarowanej odrobiną masła. Spód schowaj do lodówki.
2️⃣ Masa kokosowa: 300 ml mleka, wiórki kokosowe, cukier i szczyptę soli umieść w garnku, gotuj około 5-10 minut, aż wiórki wchłoną nadmiar płynu. Dodaj masło, wymieszaj do rozpuszczenia. W reszcie mleka (50 ml) rozprowadź obydwie mąki i ekstrakt z wanilii. Mączną mieszankę wlej do masy w garnku i nieustannie mieszając, doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Zdejmij z palnika, wrzuć białą czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw na bok do przestudzenia.
3️⃣ Orzechy laskowe wysyp na blaszkę z papierem do pieczenia, podpraż w piekarniku nagrzanym do 200°C (dosłownie 5-8 minut, skórka powinna się delikatnie spalić). Wyjmij, a po chwili pocieraj orzechy w dłoniach, by pozbyć się skórek.
4️⃣ Polewa czekoladowa: masło i śmietankę podgrzej w garnuszku, następnie zdejmij z palnika, dodaj czekolady i wymieszaj do uzyskania aksamitnej polewy.
5️⃣ Składanie: na schłodzony spód wyłóż masę kokosową, wyrównaj. Następnie wylej polewę czekoladową i udekoruj tartę prażonymi orzechami laskowymi. Całość możesz oprószyć złotym pyłkiem.
Przepis przygotowała Blogerka Justyna Dragan.