
Szukasz pomysłu na aromatyczne i sycące danie? Tortilla z rwanym kurczakiem (pulled chicken) to doskonała propozycja dla miłośników dań street food! Dzięki oliwie Extra Virgin Helcom oraz passacie pomidorowej Helcom mięso zyskuje soczystość i intensywny smak, a papryczki jalapeño Helcom dodają wyrazistej pikanterii. Długie duszenie kurczaka sprawia, że staje się on niezwykle delikatny i łatwo się rozpada na charakterystyczne włókna. Zawinięty w tortillę z dodatkiem awokado i warzyw tworzy pełnowartościowy posiłek, który można zjeść nawet poza domem bez użycia sztućców.
TORTILLA Z RWANYM KURCZAKIEM (PULLED CHICKEN)
Składniki:
• 800 g piersi z kurczaka,
• mała czerwona cebula,
• 2 spore ząbki czosnku,
• 1 mała czerwona papryka,
• łyżka Oliwy Extra Virgin Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
• 400 ml passaty pomidorowej Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
• 2 łyżki sosu sojowego,
• przyprawy (po 2/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano, kuminu, słodkiej papryki),
• kilka ostrych papryczek jalapeño w zalewie Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
• awokado, placki tortilli, warzywa wg. uznania.
Wykonanie:
Cebulę posiekaj drobno, zgnieć czosnek, a paprykę pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę. Po chwili dodaj czosnek i razem chwilę smaż na niewielkiej mocy palnika. Następnie na patelnię dodaj paprykę i papryczki w zalewie. Wymieszaj dokładnie. Po około jednej minucie zalej całość przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Dokładnie wymieszaj. Zrób miejsce na środku i włóż tam całe piersi kurczaka. Polej je sosem sojowym. Patelnię przykryj, zmniejsz moc grzania na prawie minimalną i duś około 2 godzin. Co jakiś czas przewrócić mięso na drugą stronę, obficie polewając je przy tym sosem własnym. Gdy kurczak będzie gotowy, wbijając w niego dwa widelce, rozszarpuj mięso, pociągając widelce na boki, aż do uzyskania charakterystycznych włókien. Wyłóż mięso na tortillę, na wierzch połóż plasterki awokado i kilka kawałków papryczek jalapeño od Helcom. Zawiń placek i podawaj.