Tosty z pastą z awokado, szynką parmeńską i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • ocet
  • awokado
  • czosnek
  • sok z limonki
  • sól, pieprz
  • prażony słonecznik (Helcom)

Wykonanie:

Awokado rozdrabniamy w miseczce przy pomocy widelca. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sok z limonki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do miseczki. W garnku gotujemy wodę, do której dodajemy ocet. Gdy będzie wrzała mieszamy, tak utworzyć wir. Cały czas mieszając wlewamy jajko. Gotujemy 2-3 minuty. Wyławiamy i to samo robimy z drugim jajkiem. Pieczywo opiekamy w tosterze. Chrupkie smarujemy pastą z awokado, kładziemy szynkę, jajko i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Do pełnowartościowego śniadania należy dodać garść pomidorków koktajlowych, garść orzechów szklankę ulubionego soku 🙂