Tradycyjne spaghetti carbonara

Składniki:

  • 4 jajka
  • 30 g tartego sera pecorino
  • 30 g tartego parmezanu
  • 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetta)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Jajka mieszamy z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, a po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodajemy makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewamy całość kilka minut. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masę jajeczną i mieszamy tak szybko, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. Podajemy z pietruszką.

Przepis by Ania Starmach.