Truskawkowy chłodnik z lodami waniliowymi

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • litr wody
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego (bez cukru)
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ksylitolu (Helcom Naturalnie)
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • lody waniliowe

Wykonanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka. Dodajemy wodę oraz ksylitol i gotujemy około pięć minut. Kisiel rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dolewamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodniejszej zupy dodajemy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy zupę na godzinę do lodówki. Chłodnik truskawkowy podajemy z lodami waniliowymi lub groszkiem ptysiowym.