Składniki:
- 2 bułki z ciemnej mąki
- 2 ulubione grzyby
- ser pleśniowy
- 2 czerwone cebulki
- 2 suszone pomidory (Helcom)
- 2 liście sałaty
- garść rukoli
- oliwa (Helcom)
- majonez
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przecieramy grzyby i pozbawiamy je trzonów. Kroimy cebulę na cienkie krążki. Kapelusze grzybów i cebulkę okraszamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na oliwie około 5 minut z każdej strony. Grzyby można też grillować. Bułki przekrajamy i wstawiamy do piekarnika, by zrobiły się lekko chrupiące. Mieszamy dwie łyżki majonezu z łyżką jogurtu i przetartym przez praskę czosnkiem. Sosem smarujemy wszystkie połówki bułek. Kolejno nakładamy liść sałaty, grzyba, cebulkę, ser, suszonego pomidora, rukolę i zamykamy burgera drugą połową bułki 😉