Zupa „meksykańska” inspirowana chili con carne. To rozgrzewająca, wysokobiałkowa zupa z mielonym mięsem, do tego czarna fasola (jedliście ją już?), a całość podkręcona ostrymi papryczkami piri-piri. Propozycja na jesienny, lekko pikantny i sycący obiad.
Kup produkty z listy składników w Delikatesy Athina online! Linki do produktów znajdziesz w liście składników.
Składniki:
- 400-500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub wołowego,
- 1 puszka czarnej fasoli Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 1 cebula,
- 400-500 g pulpy pomidorowej lub pomidorów krojonych od Helcom >>Dodaj krojone pomidory do listy zakupów<<
- 1/2 puszki kukurydzy Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 1 świeża papryka zielona lub żółta,
- 3 papryczki piri-piri Helcom >>Dodaj do listy zakupów<<
- 4 ząbki czosnku,
- 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 kopiasta łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1l wody lub bulionu warzywnego, >>Dodaj kostkę bulionu warzywnego do listy zakupów<<
- Sól do smaku.
Wykonanie:
W garnku podsmażamy przez ok. 7 minut mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą, czosnkiem, papryką słodką i wędzoną, kuminem i solą. Podajemy pokrojone papryczki piri-piri, przelaną wodą czarną fasolę, pokrojoną paprykę, kukurydzę, pomidory i wodę/bulion. Gotujemy 10 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku wedle uznania. Polecam podać ją z jakąś zieleninką (np. kolendrą) i skyrem — podbije jeszcze dodatkowo białko w zupie i przełamie smaki.