Składniki:
- 15 żabich udek
- 50 g masła
- 1,5 ząbka czosnku
- sok z połowy cytryny
- pęczek natki pietruszki
- mąka do obtaczania
- mleko do wymoczenia udek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Żabie udka myjemy w zimnej wodzie i moczymy przez 3 godziny w misce z zimnym mlekiem. Wymoczone udka posypujemy lekko solą oraz pieprzem i obtaczamy mąką. Na patelni rozgrzewamy połowę masła i obsmażam udka, po około 5 minut z każdej strony, przekładamy na blachę do pieczenia. Pozostałe masło roztapiamy na niewielkim ogniu w rondelku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Cały czas mieszając podgrzewamy około 5 minut. Masłem polewamy żabie udka i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Można podawać z ulubionym dipem.