Składniki:
- 800 g batatów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- papryczka chilli
- 750 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- kilka łyżek oliwy (Helcom)
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka kuminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Wykonanie:
Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno siekamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodajemy kurkumę, kumin oraz kolendrę. Bataty, marchewki i pietruszki myjemy, a następnie obieramy. Bataty kroimy w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obieramy i cienko kroimy. Obrane i pokrojone warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną, a następnie miksujemy na gładki krem.
W trakcie miksowania dodajemy mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy plastry szynki parmeńskiej – przez około 1-2 minut, aż powstaną chipsy. Zupę i chipsy łączymy tuż przed zjedzeniem.
Źródło: www.zakochanewzupach.pl