Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 mączyste ziemniaki (typ kulinarny C)
- 1 kg świeżej dyni
- 2 l bulionu jarzynowego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 100 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 1 pęczek szczypiorku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Wykonanie:
W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek – szklimy. Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Zalewamy bulionem jarzynowym. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.