
Aromatyczna, kremowa i pełna naturalnej słodyczy pieczonych warzyw – taka właśnie jest ta zupa. Krem z pieczonej papryki i pomidorów to idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego, a zarazem lekkiego i pożywnego. Sekretem jej głębokiego smaku są pieczone warzywa oraz zielone pesto Helcom Easy Cook, które połączone z bulionem tworzą wyjątkowo aksamitną konsystencję.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z zielonym pesto Helcom Easy Cook
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 3-4 czerwone papryki,
- 500 g pomidorków koktajlowych,
- 6-8 ząbków czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- 5 łyżek oliwy z oliwek Helcom lub Athina > e-sklep Athina Delikatesy <
- 2 łyżeczki soli,
- 800 ml bulionu.
Dodatki:
- grzanki > e-sklep Athina Delikatesy <
- mini mozzarella,
- pesto zielone Helcom Easy Cook > e-sklep Athina Delikatesy <
Wykonanie:
Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pomidory, paprykę, czosnek i liście bazylii. Oprószamy solą i polewamy oliwą. Pieczemy przez 40 – 45 minut w 200 °C. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami, mozzarella i zielonym pesto.