Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

zielone pesto Helcom Easy Cook

Aromatyczna, kremowa i pełna naturalnej słodyczy pieczonych warzyw – taka właśnie jest ta zupa. Krem z pieczonej papryki i pomidorów to idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego, a zarazem lekkiego i pożywnego. Sekretem jej głębokiego smaku są pieczone warzywa oraz zielone pesto Helcom Easy Cook, które połączone z bulionem tworzą wyjątkowo aksamitną konsystencję.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów z zielonym pesto Helcom Easy Cook

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 3-4 czerwone papryki,
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Helcom lub Athina > e-sklep Athina Delikatesy < 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 800 ml bulionu.

Dodatki:

Wykonanie:

Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pomidory, paprykę, czosnek i liście bazylii. Oprószamy solą i polewamy oliwą. Pieczemy przez 40 – 45 minut w 200 °C. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami, mozzarella i zielonym pesto.

 

Dodawaj do dań pesto Helcom Easy Cook i zobacz, jak proste jest gotowanie!