Zupa z orzeszków ziemnych

Składniki:

  • 3 łyżki pasty z orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g okry
  • 2 pataty (ewentualnie zwykłe ziemniaki)
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • por
  • łyżka oliwy (Halcom)
  • 1,5 l wody lub wywaru warzywnego
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • pieprz, sól

Wykonanie:

Ucieramy w rondlu pastę z orzeszków i szklankę wywaru. Kroimy pora na plasterki, podsmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru. Dodajemy chili, pieprz i sól. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, okrę, czosnek oraz pokrojone w kostkę pataty i gotujemy aż warzywa będą miękkie (również około 20 minut). Nalewamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.