Zupa z pieczonej cebuli

Składniki:

  • litr bulionu wołowego
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 duże białe cebule
  • 2 duże czerwone cebule
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka
  • 150 g żółtego sera, np. cheddar
  • ząbek czosnku
  • świeży tymianek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę – w międzyczasie składniki mieszamy dwa razy. Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino i pieczemy przez kolejne 20 minut bez pokrywy. Upieczoną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem wołowym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania bagietkę kroimy na kromki i opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku). Zupę cebulową nalewamy do misek żaroodpornych, do każdej porcji wkładamy podpieczoną bagietkę, posypujemy startym serem, gałązkami tymianku i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.

Źródło: www.zakochanewzupach.pl