Składniki:
- litr bulionu wołowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 duże białe cebule
- 2 duże czerwone cebule
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy (Helcom)
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- bagietka
- 150 g żółtego sera, np. cheddar
- ząbek czosnku
- świeży tymianek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy oliwę z oliwek, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około godzinę – w międzyczasie składniki mieszamy dwa razy. Do naczynia żaroodpornego dolewamy wino i pieczemy przez kolejne 20 minut bez pokrywy. Upieczoną cebulę przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem wołowym. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania bagietkę kroimy na kromki i opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku (grzanki możesz dodatkowo delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku). Zupę cebulową nalewamy do misek żaroodpornych, do każdej porcji wkładamy podpieczoną bagietkę, posypujemy startym serem, gałązkami tymianku i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, do momentu aż ser się roztopi.
Źródło: www.zakochanewzupach.pl