Składniki:
- 200 g filetu z łososia
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1.5 l wody
- 2 kostki bulionu warzywnego BioOaza
- 1 szt. kopru włoskiego
- 1 szt. pietruszki
- 1 seler
- Pomidory suszone Helcom
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta chili
- Szczypta pieprzu czarnego
- Ziele angielskie do smaku
- Szczypta oregano
- Pęczek świeżej posiekanej kolendry
- Liść laurowy
- Śmietana do dekoracji
- Pestki dynii
- Owoce granatu
Wykonanie:
Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, zagotuj ( ok 40 minut) i dodaj zioła. Powstały wywar przecedź. Pomidory pokrój w kostkę. Do wywaru dodaj kolejno: soczewicę, czosnek, chilli, pomidory suszone i dwie kostki bulionu BioOaza oraz pokrojonego w kostkę łososia. Całość gotuj jeszcze około 30 minut – do momentu, kiedy soczewica zacznie się rozpadać. Dodaj przygotowanego łososia i pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze około 20 minut. Zupę nalej do talerza. Jeśli lubicie kremową konsystencję zup proponujemy ją zblendować. Na Walentynki można udekorować ją serduszkami ze śmietany. Wystarczy na talerzu zrobić 3 kleksy, uformować wykałaczką pożądany kształt i gotowe! Uroku doda świeży granat i pestki dyni.