Masz ochotę na danie inspirowane kuchnią tajską? Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa laureatki naszego konkursu na Facebooku Pani Małgorzaty Ziółkowskiej. To zupa tajska z kurczakiem ? Jak zachęca sama autorka: “Idealne zimowe danie, aromatyczne, rozgrzewające i bardzo, bardzo smaczne ??”
Składniki:
- makaron sojowy lub ryżowy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 duża pierś z kurczaka
- cebula
- czerwona papryka
- 2 litry bulionu
- 150 g pieczarek
- 5 łyżek kukurydzy
- puszka mleczka kokosowego
- łyżka sosu sojowego np. marki Orient Taste
- szczypiorek lub dymka
- 3 liście limonki kaffir
- ząbek czosnku
- kolendra (najlepiej świeża)
Przygotowanie:
- Przygotować 2 litry bulionu drobiowego
- Makaron włożyć do garnka i zalać zimną wodą- odstawić na 15 min
- Na patelni na oleju kokosowym podsmażyć pastę curry i posiekany czosnek
- Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki i podsmażyć na dużym ogniu 3 min Przełożyć do garnka
- Cebule drobno posiekać i podsmażyć, dodać paprykę i pieczarki pokrojone w paski. Smażyć około 2 min — przełożyć do garnka
- Całość zalać gorącym bulionem, dodać liście limonki i zagotować
- Następnie dodać odcedzony i pokrojony makaron oraz kukurydzę Gotować około 5 min
- Doprawić sosem sojowym dodać mleko kokosowe
- Zdjąć z ognia dodać pokrojony szczypiorek, można skropić limonką i posypać świeżą kolendrą
Smacznego!