Racuchy bananowe z czekoladą

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 25 g płatków owsianych
  • 150 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • łyżka cukru pudru
  • 40 g startej na tarce czekolady
  • masło do smażenia

Wykonanie:

Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozdrabniamy banana i trzemy czekoladę (trochę startej czekolady zostawiamy do posypania racuchów). Wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy do płatków z mlekiem. Wsypujemy mąkę, po czym całość blenderujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i nakładamy ciasto, formując okrągłe placuszki. Smażymy po jednej minucie z każdej strony. Jeszcze ciepłe podajemy posypane czekoladą.